A belső employer branding rejtelmei

HR-esként bizonyára szembesültél már a fluktuáció jelenségével. Éppen ezért az egyik legfontosabb tanács, amit adhatunk: a jó kollégákat nem elég megszerezni, meg is kell tudni tartani őket. Ezzel nem találtuk fel a spanyolviaszt, hiszen évek óta köztudott, hogy a meglévő kollégákra is legalább annyi – ha nem több – figyelmet kell fordítani, mint az érkezőkre. Ebben a nemes küldetésben pedig nem más, mint a belső employer marketing lesz a segítségedre. Cikksorozatunk második része következik.

A külső employer brandingről szóló cikkünkből már megtudhattad, hogy minden éremnek két oldala van. Akkor a leendő munkatársakra fordítottuk figyelő tekintetünket, most azonban azt vizsgáljuk meg, hogyan teheted jobbá a munkáltói márkád belső megítélését. Megsúgjuk, ehhez a munkáltatói elégedettségnek is van egy kis köze.

Miért felel a belső employer branding?

A munkáltatói márka ezen szegmense a cégen belüli fluktuáció csökkentéséért, a meglévő kollégák megtartásáért és a lojalitásuk kialakításáért felel. Ehhez kapcsolódóan pedig muszáj megemlíteni még a munkavállalói elégedettséget is. Hiszen abban az esetben, ha a munkavállaló elégedett, jóval nehezebben csábul el egy másik céghez.

Természetesen a 20 évvel ezelőtti elvárásokat – miszerint a nyugdíjig 1, maximum 2 helyen dolgozzunk – mostanában nehezen lehetne megvalósítani és a felnövekvő generációk számára már nem is ez a cél. Mégis, a HR-nek hatalmas szerepe van abban, hogy olyan munkahelyi körülményeket alakítsanak ki, ami miatt a kollégák többször is meggondolják, hogy elhagyják-e a fedélzetet.

A belső employer branding eszköztára

Az egyik első és legfontosabb dolog a cégen belüli kommunikáció. A kollégák közötti kommunikációs stílus, a főnök-beosztott közötti kommunikáció, de a céges belső hírlevelek, cikkek, vagy például a céges zárt Facebook-csoportban folyó kommunikáció, a megbeszélések és belső továbbképzések hangneme egyaránt billentheti pozitív, de negatív irányba is a mérleg nyelvét.

Hozzátartoznak még továbbá a munkahelyi wellbeing kialakításához a munkavállalói juttatások is, mint amilyen például a kondibérlet, a ruhapénz, a prémium, étkezési hozzájárulás, SZÉP-kártya, egészségbiztosítási- és épp szűrőcsomagok, esetleg nyugdíj-előtakarékossági hozzájárulás. Vagy kisgyermekes szülők esetén vállalati bölcsőde-óvoda kialakítása is rengeteget számíthat, ahogy a rugalmas munkavégzés vagy home office lehetősége is.

Fontos szempont még az is, hogy milyen fejlődést biztosít a munkavállaló számára a cég? Belső továbbképzések szervezése, külsős tanfolyamokon részvétel, esetleg külföldi tanulmányutak lehetősége is növeli a munkavállalói elégedettséget.

De ott vannak még a vállalati rendezvények, mint például a munkahelyi közösség létrehozására és a különböző generációk közötti feszültség feloldására törekvő csapatépítők, a családi napok, karácsonyi programok. Ide sorolhatjuk még a szakmai tudásukat növelő konferenciákat is.

A belső karrierlehetőségekről is beszélnünk kell

A kollégák számára rendkívül fontos, hogy világosan lássák, mennyire és milyen irányban teljesedhet ki a pályafutásuk az adott munkahelyen. Azonban annyi csavart vinnénk a történetbe, hogy nemcsak egy szokásos szamárlétra megmászását kell tudni biztosítani, mert az oldalirányba mozgó lehetőségekre is lehet igény.

Nem mindenki vágyik ugyanis felelőségteljesebb munkakörre, viszont eljuthat arra a pontra, hogy más pozícióban is kipróbálná magát. Ilyenkor számára remek megoldást jelent, ha más osztályon, más részlegen és más pozícióban teheti próbára magát, valamint a képességeit. Nem mellesleg, ezzel a munkahelyi kiégést is segíthetünk elkerülni.

Ha az előző cikkünkben már ejtettünk néhány szót az állásinterjúról, akkor ne feledkezzünk meg az úgynevezett exit interjúról sem, ami szintén hasznos fegyver a belső employer branding kelléktárában. Egy-egy távozó kolléga visszajelzéseiből ugyanis olyan belső működési anomáliákra derülhet fény, amiket orvosolva sikeresebbek lehetünk a munkatársak megtartása terén is, mert nem mindegy az sem, hogy a távozó munkatársak milyen hírét keltik a cégednek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail