Fejvadászok, figyelem: így találj rá a tökéletes jelöltekre

Néha elveszettnek érezhetjük magunkat az ügyfélszerzés és a LinkedIn-fiókok folyamatos böngészése között. Viszont, ha úgy vesszük, a 21. században a legkönnyebb munkaerőt „vadászni”. 

Ugyanis olyan eszközök állnak a rendelkezésükre, amiket ezelőtt soha nem vehettünk volna igénybe. A készleteink adottak, csupán a keresési folyamatunkat kell csiszolnunk, ha a tökéletes jelöltekre fáj a fogunk. 

Ügyféligények tökéletes monitorozása

Az ügyfél minden bizonnyal fel fog sorakoztatni egy rakás tulajdonságot, amit az álombeosztottjában szeretne látni. Neked itt az a feladatod, hogy kiválaszd a 3 legfontosabb szempontot, és ezt 3 dolgot kiemeld a kommunikációdban.

Ez nem azt jelenti, hogy a többi tulajdonságra nem kell odafigyelned, de ezeket a jegyeket kell aktívan keresned. A többi kvalitásról a jelölttel való beszélgetés közben tudsz tapogatózni.

Azért fontos kiemelni a legfontosabb szempontokat, mert ha az összes elvárást besűríted a kommunikációdba, elvesznek a lényeges információk a sorok között.

Hatékony kutatás

A közösségi oldalak olyan hozzáférést biztosítanak a jelöltek adatairól és karakteréről, amik nélkülözhetetlenek a kutatási folyamatodhoz. Például tudsz következtetni a kommunikációs készségeikre, vagy akár a munkájukhoz való viszonyukra. Ez alapján szűrheted is a jelölteket.

Ha az alábbi tartalmakat látod megjelenni a jelölt közösségi oldalain, érdemes elgondolkodni azon, hogy tényleg ő kell-e az ügyfelednek:

  • munkatársakat, munkáltatót kritizáló tartalmak
  • alkohol- drogfogyasztásra utaló tartalmak
  • vallásról, politikáról, nemzetiségekről vagy nemi hovatartozásról alkotott diszkriminatív vélemény

Bónusz tipp: a kifogásolható tartalmakat ne féld dokumentálni, hiszen, ha valaki megkérdőjelezi a szűrési folyamataidat, akkor is marad bizonyítékod, ha az illető törli a tartalmat. Ezt könnyedén megteheted screenshotolással.

Ha megfogadsz még egy tanácsot, fókuszálj a LinkedInre és egyéb szakmával kapcsolatos oldalakra. Egyrészt azért, mert Facebookon egyre többen védik a személyes adataikat (amit illik tiszteletben tartani), másrészt itt tudod meg a legtöbbet a jelölt szakmai életéről. 

Amennyiben találsz blogot vagy publikációt is az illető repertoárjában, mindenképp vess rájuk egy pillantást. Az íráskép alapján ugyanis következtetni tudsz a nyelvhasználatra, kommunikációs készségre és a szakmaiságra is.

Megfelelő minőségű és számú jelölt megkeresése

Pontos tervezéssel és innovatív metódusok beiktatásával könnyedén találhatunk alkalmas szakembereket.

A keresés első lépése az ideális munkaerő meghatározása. Itt érdemes összeírni minden készséget, motivációt, személyiségjegyet, amit a tökéletes jelöltben szeretne látni az ügyfél.

Írj átlátható ismertetőt a pozícióról 

Pontos és érthető leírás nélkül nehezen fogod becsalogatni a tökéletes munkaerőt. Itt fontos odafigyelni arra, hogy ne csak a kötelességeket emeld ki, hanem a jelöltnek releváns információkat is a cég hátteréről és munkakultúrájáról.

Alkalmazz toborzási szoftvereket 

Már van pár ilyen szoftver Magyarországon is, de akár angol nyelvű szoftvereket is bevethetsz. Segítségükkel egyszerűsíthetőek olyan folyamatok, amik eddig csak az idődet vették el.

Gondolunk itt többek között a:

  • új pozíciók létrehozására,
  • válaszlevél írására,
  • interjúszervezésre,
  • és a jelöltek nyomonkövetésére.

Kérj be az ügyfeled alkalmazottaitól pozitív tapasztalatokat 

Ez az egyik leghatásosabb módszer arra, hogy vonzó tulajdonságokat emelj ki a pozícióról. Ugyanis sokkal nagyobb eséllyel fogsz hangoztatni releváns pozitívumokat.

Hogy ennek mi a jelentősége? Mondunk egy példát.

Tegyük fel, hogy a megbízód szerint a pozíció legelőnyösebb aspektusa a fizetés és az egyéb juttatások. Ez lehet, hogy valóban így van, sőt. Egy ilyen aspektust érdemes kihangsúlyozni a legjobb tulajdonságok között.

Viszont a kollégák szerint lehet, hogy vonzóbb pozitív munkakörnyezet és a jó csapat, ami mellett a jó fizetés már csak a hab a tortán. Ám ha ezt nem tudják elmondani neked, akkor nem tudod kiemelni a legszerethetőbb részét a munkának. 

Ha az említett tippek közül csak párat beiktatsz a munkafolyamatodba, már eredményesebb lehet a munkavégzésed. Szeretnéd megkönnyíteni a toborzást? Próbáld ki a mytime.jobs-ot teljesen ingyen!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail