Ügyfélszerzés fejvadászként? Adunk pár tippet!

Legutóbb arról írtunk, fejvadászként hogyan tudsz hatékonyan jelölteket találni a megbízóidnak. Most a másik oldalt nézzük meg: ez a cikkünk arról szól, hogyan szerezhetsz ügyfeleket. Ez elsőre nehéz feladatnak tűnhet, viszont egy percre sem kell megijedni, hiszen nem sokban különbözik ez a folyamat más vállalkozók ügyfélszerzési metódusaitól. Mutatunk pár eszközt, amivel ezt könnyedén megteheted.

Közösségi portálok 

Ma már vétek, ha valaki nem használja ki a social média adta előnyöket. Hiszen a közösségi platformjaidon tudsz kommunikálni a célcsoportoddal és hirdetni is tudsz nekik. Emellett lehetőséged van a fizetett hirdetések mellett organikus eléréssel is profitálni a platformjaidból.

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan?

A válasz: tartalomgyártással.

Tudjuk, ez nem hangzik elsőre vonzónak – inkább csak egy plusz nyűgnek az ember vállán. Viszont garantáljuk neked, hogyha jól csinálod, a belefektetett munka meg fog térülni.

Hideg emailek

A menedzserek mindig örömmel fogadják a fejvadászok emailjeit. Hiszen soha nem tudni előre, mikor van szüksége a cégnek szakember segítségére. Emiatt soha nem árt egy hatékony fejvadász elérhetősége, aki gyorsan képzett munkaerőt tud találni.

Ha az adott pillanatban nincs szükségük a szolgálataidra, akkor is megérte elküldened az emailt, mivel felkerültél a radarjukra.

Céges honlapok / álláshirdető oldalak

Az álláskereső oldalak igazi aranybányát jelentenek egy jó fejvadásznak. Ez ugyanígy igaz a cégek honlapjain lévő „karrier” fülre is, szóval nyugodtan nézz körbe ott is. Ha látsz egy álláshirdetést, amire tudnál munkaerőt szerezni, vedd fel a kapcsolatot a hirdetővel, aki várhatóan örülni fog neked.

Bár abból a szempontból csalóka ezen az úton elindulni, hogy nem látni az álláshirdetések között, melyik pozíció betöltése sürgős.

Email marketing

Sokan szeretik hangoztatni, hogy az email marketing ma már nem működik, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy téves feltételezés. Egy olyan marketingeszközről van szó, ami nemcsak hatékony, hanem olcsó is. A legtöbbször csak a hírlevélküldő szoftvert, és ha nem akarsz fáradni a levelek írásával, akkor a szövegírót kell kifizetned.

Így az üzeneted nemcsak a közösségi médiás oldalaidon tud megjelenni, hanem a célközönséged email boxában is. Viszont abból a szempontból érdemes végiggondolni az email marketing beiktatását, hogy önmagában nem kivitelezhető. Egy jó listára is szükséged lesz, akiknek a leveleidet küldöd.

Ideális esetben ugyanis blogon vagy valamilyen közösségi médiás platformon kérhető feliratkozás a hírlevéllistádra. Mások által gyűjtögetett emailes listát nem érdemes vásárolni, mivel illegális, ráadásul nem is hatékony.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy a nehezen megszerzett ügyfeleket hogyan lehet megtartani? 

Erre is van pár tippünk:

Lehessen rád számítani, legyen tiszta a kommunikációd 

Itt szimplán arra kell gondolni, hogy ha hívnak, lehetőség szerint vedd fel a telefont, írj vissza az emailekre, ha változnak a tervek, értesítsd őket, és mindenképp tartsd a határidőket.

Azt gondolhatod jogosan, hogy:

“De ez a minimum, nem?”

 A válasz: igen, viszont a szomorú igazság az, hogy ezzel is kitűnsz a szolgáltatók tömegéből.

Létesíts kapcsolatot az ügyfeleiddel 

Ha azt érzik a klienseid, hogy személyre szabottan tudsz velük foglalkozni, akkor nagy az esély arra, hogy hosszabb távon is veled maradnak majd. Figyelmesen hallgasd végig a kéréseiket, és a kínálandó pozíció minden lényeges aspektusára kérdezz rá, ha esetleg nem kapnál elég információt.

Érezzék, hogy tényleg a szívügyed a tökéletes jelölt megtalálása, nem csak kötelező rosszként tekintesz a közös megbeszéléseitekre.

Ha az említett tippeket ügyesen alkalmazod, sokkal eredményesebb leszel a munkában! Ha pedig új felületeket keresnél, ahol állásokat hirdethetsz meg, a mytime.jobs portálját most teljesen ingyen használhatod a nyitott pozíciók közzétételéhez.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail