Hol és hogyan keress fizikai munkát végző kollégákat?

Még mindig népszerű tévhit, hogy a fizikai munkát, a szakmunkát vagy segédmunkát végzők kevesebb időt töltenek a képernyő előtt, ezért őket nem is érdemes online eszközökkel megszólítani. 

2022 van, nem 1992!

Ott tart a világ, hogy LinkedInen árulnak térkőburkolatot, a legjobb mesteremberek simán megosztják Instagramon és TikTokon a munkáikat, az igazán szervezett klímaszerelők pedig online időpontfoglaló rendszerrel fogadják a megrendeléseket. 

Ha ezek után sem hiszed, hogy érdemes online keresni a leendő fizikai munkát végző kollégáidat, ne is görgess tovább.

Mi a helyzet a munkaerőpiacon?

Az utóbbi években egyre jellemzőbb, hogy a szakképzettséget igénylő feladatkörökben jelentős munkaerőhiány alakult ki Magyarországon. A mostani gazdasági helyzetet elnézve ez helyzet csak fokozódni fog. 

Egy jó munkáltató viszont a kihívásban nem feltétlenül a veszélyt, sokkal inkább a lehetőséget látja. Ha a konkurens cégek jóformán elengedik az online hirdetési eszközöket, az azt jelenti, hogy hatalmas előnyt szerzel magadnak, ha te csak azért is hallatod a hangodat.

Így hirdess fizikai állásokat

Ahogy azt a fehérgalléros álláshirdetésekkel kapcsolatos cikkünkben is írtuk, az üzenet célba éréséhez és a megfelelő minőségű jelöltek megtaláláshoz több csatornán is jelen kell lenned. 

Emellett a hatékonyságnövelés érdekében ajánlott a lehető legalaposabban meghatározni a tökéletes jelölt tulajdonságait. Például azt, hogy pontosan milyen jellegű tudásra van szükséged, de a hozzáállás és a korábbi tapasztalatok is fontosak lehetnek. Erről többet írtunk a hatékony álláshirdetésekről szóló cikkünkben, idekattintva azt is elolvashatod.

Fontos, hogy minél jobban megismerd az általad tökéletesnek képzelt jelöltet. Ha nemcsak az elvárások és juttatások vannak meg, de azt is tudod, hogy hol él, milyen témák után érdeklődik, milyen iskolákat és képzettségi fokozatokat kellett megszereznie az ideális munkavállalónak és, hogy kb. hány éves a célközönséged, akkor ezekből a demográfiai adatokból már a hatékony kommunikációs csatornákra és hangvételre is tudsz következtetni. Utóbbi egyébként azért fontos, hogy a jelölt nyelvén tudd kommunikálni az ajánlatot.

Működő kommunikációs csatornák

Összegyűjtöttünk pár helyet, ahol érdemes körülnézned, és meghirdetned az álláslehetőséget.

1. Karrieroldalak, álláskereső portálok

Kékgalléros munkakörökben az álláskereső portálok használata jelenti a toborzás elsőszámú terepét (igaz, fej-fej mellett haladva a közösségi oldalakkal). A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ezeken az oldalakon keresnek elsősorban állást a leendő munkavállalók.

2. Közösségi oldalak, social media

Ugyanakkor a közösségi oldalakon leadott álláshirdetésekre sem lehet panasz. Főleg, ami a Facebook-hirdetéseket, valamint az itt létrejött karrieroldalakat és akár a szakmák / iparágak mentén létrejött csoportokat illeti. 

Nem elhanyagolható szempont ugyanis, hogy a több műszakban vagy váltott műszakban dolgozók a munkahelyre menet és onnan jövet is szívesen böngészik a social media felületeiket, de akár még a szünetekben is előkapják a telefonjukat, hogy szusszanás közben ránézzenek az értesítéseikre.

Ma már az Instagramon és a YouTube-on is megtalálhatod a célközönségedet, sőt, már a TikTok sem ismeretlen terep a számukra.

Pár hete segítettünk betölteni 14 nap alatt két nyitott műszerész pozíciót egy kedves ügyfelünknek. Ha érdekel, hogyan működik jól a gyakorlatban a közösségi média álláshirdetésekre használva, kattints ide, és bemutatjuk a legjobb módszereket egy esettanulmányon keresztül.

3. Ajánlói rendszer

Az ajánlás erejét nem szabad lebecsülni, főleg azokban a munkakörökben, ahol a munkavállalók mindig keresik azokat a cégeket, ami számukra a legelőnyösebb. A biztos, bejelentett állás, a fárasztó műszak előtt / után kényelmes céges buszjárat, a SZÉP-kártya, az előrelépési lehetőségek mind hihetőbbek lesznek, ha nem ti állítjátok mindezt magatokról, hanem egy nálatok dolgozó kolléga mesél róla.

Ne feledd: a legtöbb munkavállalónak bőven volt már negatív élménye előző munkahelyein, így egyáltalán nem meglepő, ha nem hisz el mindent, amit egy cégről olvas.

4. A céged karrieroldala

A céges karrieroldal az egyik legkézenfekvőbb hely, ahová felpakolhatod a hirdetésed. Egyrészt organikus keresések során is rátalálhatnak a potenciális jelöltek, másrészt, ha hatékonyan működik az ajánlói rendszer, a közösségi oldalak mellett ez lesz a másik olyan csatorna, amit le fognak ellenőrizni az álláskeresők.

5. Gyakornoki program: szakképző intézmények

Amennyiben van lehetőség gyakornoki program kialakítására és ehhez mérten kecsegtető juttatási csomag felajánlására, az egyik legjobb megoldás az, ha kinevelitek a saját kollégáitokat. Keressetek fel olyan szakképző iskolákat, ahol vevők lennének az együttműködésre, és kínáljatok élhető perspektívát a diákoknak. Ezzel is csökkenthetiket a cégen belüli fluktuációt, és a lojális kollégákat is kinevelhetitek magatoknak.

Megtetszettek az online hirdetési lehetőségek, de nem tudod, hol induljatok el? Bízd ránk a kampányotok felépítését, hogy nektek csak a beérkező önéletrajzokkal kelljen foglalkoznotok! Tudj meg többet a hirdetési csomagjainkról idekattintva

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail

Toborozz eredményesebben
esettanulmányaink segítségével!

140+ minőségi jelentkező informatikai állásokra. Költséghatékony megoldás, elégedett ügyfél. 

Nem baj, ha nem fejlesztőket keresel, esettanulmányunk módszertanát akkor is hasznosnak találod majd.

10 alkalmas jelölt rekordidő alatt fizikai álláshirdetésre.

Alig pár sor infóból építkeztünk, két állás is betöltésre került.