Munkavállalás GYED mellett? Mutatjuk, hogyan!

A gyermekgondozási díjat, azaz a GYED-et a csecsemőgondozási díj után bármelyik biztosított szülő (akár az apa is) igényelheti a gyermek kétéves koráig. Erre akkor van lehetőséged, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított voltál. Ikergyermekek esetében az ellátás a gyermekek hároméves koráig jár.

A GYED összege azonos az alapjául szolgáló napi átlagkereset, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-ával.

GYED a nagyszülőknek

2020-tól a még aktív, biztosítási jogviszonyban (például munkaviszonyban) álló nagyszülők is igénybe vehetik a GYED-et, ha a gyermeketek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosítva voltak, például munkaviszonyban álltak.

Ebben az esetben viszont nyilatkoznotok kell a hozzájárulásról, munkaviszonyban kell állnotok, és a gyermeknek a ti háztartásotokban kell élnie. Ezzel párhuzamosan nem részesülhettek a gyermekgondozást segítő ellátásból (GYES-ből) is.

Munkajogi helyzet

A folyósítás alatt a munkahelyed köteles fizetés nélküli szabadságot biztosítani neked, vagy ha nem te kérted a GYED-et, akkor az igénylőnek. A GYED időtartama alatt felmondási védelem alatt állsz, a fizetés nélküli szabadságod első hat hónapja pedig szabadságra jogosító időnek számít.

Diplomás anyáknak

Ha az anya felsőfokú nappali tagozatos tanulmányokat folytat, akkor is jogosult lesz a GYED-re, ha a tanulmányai miatt nem tudta megszerezni a munkavégzéshez kötődő biztosítási időt. Ehhez legalább két félévnyi aktív jogviszonyra van szükség, a szülésnek pedig vagy a hallgatói jogviszony alatt, vagy a megszűnésétől, szüneteltetésétől számított egy éven belül kell megtörténnie, esetleg korábbi gyermekvállalás miatt igénybe vett diplomás GYED alatt.

Fontos még, hogy a gyermeket saját háztartásban kell nevelnetek, bejelentett magyarországi lakóhellyel, magyar állampolgárként, vagy másik EGT-tagállam polgáraként.

A vér szerinti apa erre az ellátásra csak akkor jogosult, ha a szülő anya meghal, vagy nem felel meg a gyermekgondozási díjra való jogosultság számára előírt feltételeinek.

A diplomás GYED a gyermeketek kétéves koráig, ikrek esetén hároméves korig jár. Az támogatás alapképzés esetén a minimálbér 70%-a, mesterképzés, osztatlan alapképzés vagy doktorandusz képzés esetén a garantált bérminimum 70%-a lesz.

Ha dolgoznál a GYED mellett…

A folyósítás mellett a gyermeked 169 napos (féléves) korától korlátozás nélkül dolgozhatsz, ez a diplomás GYED-re is igaz, nagyszülő viszont kizárólag a saját otthonából (például távmunkával) végezhet munkát. A GYED mellett akár az eredeti munkáltatónál, akár máshol is dolgozhatsz, a munkaadóddal kell megtalálnotok a legmegfelelőbb megoldást.

Ha szükségesnek érzed, kérvényezhetsz részmunkaidőt is a gyermeked négyéves koráig, három vagy több gyermek esetén pedig hatéves korig. A munkahelyed köteles biztosítani ennek a lehetőségét. További kedvezmény a gyermeked életkorára való tekintettel, hogy a kirendelést (más településen való munkavégzést) nem vagy köteles elvállalni.

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail