Így fejlesztheted magadat HR-esként

Ha te is HR-es vagy, akkor jól tudod, hogy a HR részleg a kiegyensúlyozott munkakörnyezet lelke. Ám ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani ezt az employer branding miatt is kívánatos állapotot, folyamatosan fejlesztenünk kell a képességeinket.

Végül is, a cégen belüli, valamint a piacon is gyorsan változó körülmények gyors reakciót és sziklaszilárd szaktudást igényelnek. Ebben a cikkben összeszedtünk pár készséget, amit egy HR-esnek mindig megéri fejlesztenie.

Főként a személyes kvalitásokra koncentráltunk, hiszen a HR-terület rendkívül szerteágazó ahhoz, hogy egyetlen cikkben vesézzük ki, hogyan fejleszthetnéd magad például HR managerként vagy az employer brandingért felelős munkatársként, esetleg HR asszisztensként.

Ismerd meg a munkatársaidat! 

Amennyiben a munkaidődet csak az irodád magányában, illetve a tárgyalókban – meeting roomokban töltöd, akkor több mint valószínű, hogy nagy értéktől buksz el. Ez nem más, mint az a folyamat, amikor a munkatársak befogadnak a közösségbe. Valljuk be: ez túl nagy érték ahhoz, hogy csak úgy hagyjuk kicsúszni a kezeink közül.

Ez az érték természetesen nemcsak társasági mércében mérendő, hanem a munkádat is megkönnyítheti. Ugyanis te vagy a híd a munkáltató és az alkalmazottak között. Ha nincs elég ismereted a cégben dolgozó emberekről, az hátráltathat téged. Éppen ezért azt ajánljuk, hogy mozdulj ki bátran az irodádból: ismerkedj meg a munkatársaiddal és fedezd fel, hogy kikkel dolgozol együtt.

Tudj meg minél több infót más cégekről és a szokásaikról

A konkurencia irányába táplált ellenérzések hosszú távon nem vezetnek jó irányba. Ezzel szemben, ha kicsit megtisztítjuk a szemellenzőt és elemezzük más cégek gyakorlatait, az nagyon is jövedelmező lehet számunkra.

Hiszen miért kellene nekünk is azokat a hibákat megismételnünk, amiket már mások megtettek helyettünk? Amennyiben hatékony módszereket látunk a szomszédban, azokat se féljük átültetni a vállalat működésébe. A konkurencia elfogulatlan elemzése munkahelyünk javára válik.

Ne fentről várd az utasítást: mindig legyen célod! 

Mivel te vagy a szakember, ezért te tudod a legjobban azt, hogy egy cég munkakultúrájából mit lehet kihozni, sőt. Ha van egy olyan tényező, ami ugyan jelenleg nem okozhat gondot, de később már jelentős problémává nőheti ki magát, azt is te látod a legjobban.

Ne várd meg, amíg a vezetésnek feltűnnek a gondok, hanem vedd a kezedbe az irányítást, és időben orvosold a problémát. Hiszen a megelőzés mindig sokkal pénz- és időkimélőbb megoldás, mint a már kiforrott gondok megoldása.

Erre csak ráadásként jön az, hogy ezzel a mentalitással mindig a lehető legjobb munkakörnyezetet tudod megteremteni a többi dolgozónak, akár a bérezés, akár a fejlődésük, a munkahelyi wellbeing vagy karrierépítésükről legyen szó. Legyél te is olyan proaktív, mint amit az álláshirdetésekben a hozzátok jelentkező jelöltektől elvársz.

Fejleszd a kommunikációs képességeidet

Ahogy azt már feljebb említettük, HR szakemberként hidat képzel a vezetőség és a munkavállalók közt. Mindkét fél érdekeit képviseled annak érdekében, hogy a lehető legjobb módon biztosítsd a vállalati célok elérését, mindemellett olyan vállalati kultúrát teremts a cégen belül, ami miatt mindenki nálatok akar majd dolgozni és a fluktuációt is minimális szinten tudjátok tartani.

Ez egy olyan komplex feladat, ami nehézségénél fogva a lehető legjobb kommunikációs készséget igényli. Itt egyszerűen létfontosságú az, hogy akár a vezetőségről, akár a munkavállalókról legyen szó, tisztán átmenjen az üzenet.

A siker érdekében érdemes olyan kommunikációs részképességeket erősíteni, ami ezt támogatja. Ilyen lehet például az aktív hallgatás, a meggyőző képesség, vagy a konfliktuskezelés.

Légy felkészült! 

Egy cég életében könnyen adódhat olyan szituáció, amiben a HR-nek villámgyorsan kell lépnie – főleg a pandémia kellős közepén. Ezért nagyon fontos, hogy fel legyünk készülve ezekere a változásokra.

Képesnek kell lennünk alkalmazkodni és előre látni egyes folyamatok alakulását. Ez elsőre nehéz feladatnak tűnhet, de ne ijedj meg: pár szokás beiktatásával te is megszerezheted a megfelelő felkészültséget.

Kezdd el rendszeresen nézni a statisztikákat, folyamatosan kutatni azon folyamatok után, amik fejlesztésre szorulnak. Tájékozódj előadásokból és szakmai közösségekből a legújabb HR hot topicokról. És végül, de nem utolsó sorban gyűjts visszajelzéseket a kollégáidtól, hiszen ők jobban képben lehetnek a cégen belüli problémákkal, mint egy külső előadó.

Na és te milyen képességeket hasznosítasz a mindennapokban?

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail