Legendás HR mítoszok, amiknek a fele sem igaz

Talán számodra sem lesz meglepő, hogy a HR-rel, mint szakmával szemben igen komoly sztereotípiák alakultak ki. Egyikkel-másikkal biztos szembesültél már te is, és húsba vágó módon érzékelted azokat a ferde pillantásokat, amikkel a pozíciód miatt illettek téged, ha beléptél valahová a munkahelyeden. Ebben a cikkben ezeket a káros és időnként elég demotiváló tévképzeteket szedtük most össze, hogy tudd, mivel nézz majd szembe, ha esetleg egy laikussal lefolytatott vitára kerül sor.

Bár a mendemonda szerint az első HR-osztályt még sztrájk nyomán, 1901-ben hozta létre a „The National Cash Register Company”, akkor még igazából a személyzeti adminisztrációban merült ki a feladat. Azóta már eltelt néhány évtized és a feladatkörök jelentősen átalakultak, ennek ellenére a HR bizonyos berkekben még mindig szitokszónak számít. Házon belül, de kívül is.

Valószínűleg azért alakult ez így, mert sokan még ma sem tudják pontosan, hogy mi is egy felkészült, a szakmát a XXI. századi kihívásoknak megfelelően kitanult HR szakember feladata. Mondhatnánk, hogy innen szép nyerni, de addig is néhány sztereotípiát bizony le kell rombolni.

5+1 HR sztereotípia, ami megnehezíti a munkádat

1. A HR az igazából egy személyzeti osztály

Bár a szakma születésekor még valóban a személyzeti adminisztráció volt a HR feladata, mára nagyot változott a világ. Ha a vita vagy beszélgetés hevében esetleg azt vágják a fejedhez, hogy „te csak egy személyzetis vagy”, nyugodtan biztosítsd őket az ellenkezőjéről: stratégiai szereped van a vállalat működésében és fejlődésében.

2. A HR egyenlő a folyton megújuló folyamatokkal

Neked is sokszor vágják a fejedhez, hogy folyton miattad kell valamit máshogy csinálni? Akkor valószínűleg te is megkaptad már, hogy a HR állandóan új vállalati folyamatokat hoz létre, és gondoskodik azok betartásáról. Ebben talán lehet némi igazság, hiszen jó szakemberként bizonyára te is keresed-kutatod azokat a területeket, ahol hatékonyabbá lehet tenni a munkavégzést. Azonban amit ilyenkor válaszolhatsz a felcsattanó kollégáknak, hogy ezek a változások sosem öncélúak: a munkatársak és a cég előnyére válnak.

3. A HR kezében van a gyeplő: azaz a döntés

Többek fejében él az a téves kép, hogy a HR állandóan döntéseket hoz. Azonban ez az esetek nagy részében igen ritkán adatik meg: tudatosítsd a kollégákban, hogy te csak ajánlásokat adsz az illetékes részlegek felé, de a végső döntést nem te hozod meg. Nem te vagy a tulajdonos, se a közvetlen felettes, érdemes tisztázni a munkatársakkal, hogy az ajánlás a döntéshozatal között azért húzódik egy vékony választóvonal.

4. A HR csak meg akar felelni

Hol a vállalatvezetésnek, hol a tulajdonosnak, hol a törvényi előírásoknak – gondolják a kollégák. Ennél természetesen sokkal összetettebb a helyzeted: egyszerre vagy jövőbe látó stratéga, tanácsadó, bizalmas és coach. Összetett és olykor igencsak ellentétes elvárásoknak kell megfelelned: úgy kell megtalálnod a helyes utat, hogy az a vállalat fejlődése, a tulajdonosok elvárásai és a kollégák igényeinek is a lehető legjobban megfeleljen.

5. „Itt a HR! Valakit biztos kirúgnak!”

Ha átélted már, hogy abbamaradt egy beszélgetés amikor beléptél az ebédlőbe vagy egy tárgyalóba, akkor te is a saját bőrödön tapasztaltad meg ezt a káros sztereotípiát. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a HR jelenlétét a tárgyalásokon, illetve az egyszerűbb megbeszéléseken a kirúgás előszelének tulajdonítják. Pedig a HR ugyanúgy a csapat tagja és nagy szerepe van a pozitív munkahelyi környezet kialakításában és a kollégákat segítő folyamatok-lehetőségek kialakításában.

+1. A HR a vezetőség füle, nem lehet megbízni benne

Rengetegszer éri az a vád a HR-t, hogy azért járnak időnként a kollégák között, hogy felmérjék a terepet. Magukba szívják és továbbítják azokat az információkat, amelyek egyébként nem jutnának a „nagyfőnök” fülébe.

Ahogy láthatod, elég széles a paletta, már ami a káros HR sztereotípiákat illeti. Egy részük mögött a területet érintő tudatlanság van, hiszen nem mindenki számára evidens, hogy mi is a HR feladata. De szerencsére kellő türelemmel és hatékony kommunikációval ezeket a ködfelhőket is lehet oszlatni.

Egyébként te melyik sztereotípiával szembesültél már a fentiek közül?

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail