Irodai munkára keresel kollégákat? Mutatjuk, hogyan állj neki!

Egy sikeres álláshirdetés messze nem csak a kiírás szövegén és az azt illusztráló képen múlik. Az sem mindegy, hogy milyen csatornákon próbálod elérni leendői kollégáidat, a jelentkezés folyamatáról már nem is beszélve.

A legfontosabb az, hogy átérezd a munkavállalók helyzetét, és szakíts a szokásos sablonokkal. A 178. versenyképes fizetést ígérő állásra kicsi eséllyel fognak jelentkezni, de ha találsz rá módot, hogy kifejezd a cég és a munkakör egyediségét, máris javítasz a megítéléseteken. Ennek a módszertanáról ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Irodai munkások, szevasztok!

Akárhol is hirdetnél, semmiképp se támaszkodj egyetlen csatornára. Ha minden erőforrásodat egy lapra teszed, könnyen pórul járhatsz, ha valami miatt nem úgy működik a kampányod, mint remélted. 

Ha több felületet és forrást használsz egyszerre, azt is mérni fogod tudni, hogy melyik mennyire hatékony. Az eredmények alapján rangsorolhatod majd, hogy hol érdemes jelölteket keresni – ez kiderülhet a beérkező önéletrajzok számából és a minőségükből is. 

Hadd ajánljunk pár lehetőséget, amit számításba vehetsz.

1. Szakmai fórumok

Abban biztosan egyetértünk, hogy a maga területén minden szakember akkor lesz versenyképes, ha folyamatosan képzi magát, és figyelemmel követi az őt érintő iparági változásokat, híreket. Éppen ezért, ha van olyan nívós, elismert szakmai közösség és / vagy fórum, ahol álláshirdetések is közzétehetők, akkor érdemes itt is megfuttatni az álláshirdetést.

2. LinkedIn

Ez a játszótér kifejezetten a fehérgalléros szakmai kapcsolatok ápolására jött létre. A platform egyik előnye, hogy a céges vagy személyes profil alatt nemcsak kilőhetsz egy álláskereső posztot az éterbe, de akár célzottan, a szükséges paraméterek alapján rá is szűrhetsz a neked kellő szakemberekre, tevékenységi körökre. Ráadásul több szempontból is ellenőrizheted a jelölteket: amellett, hogy a szakmai életútját is végigkövetheted, még a kapcsolatrendszerét is feltérképezheted.

3. A céged karrieroldala

Az egyik legevidensebb hely, ahol posztolhatod és posztolnod is kell az álláshirdetésedet. Igaz, ez a csatorna inkább az employer brandingben hatékony, illetve akkor, ha az adott álláskereső kifejezetten a ti cégeteknél szeretne dolgozni. (Vagy, ha jól célozva hirdetitek az oldalt Facebookon vagy Google Ads-ben.)

4. Ajánlói rendszer

A saját kollégák lehetnek a céged legerősebb, leglelkesebb és nem mellesleg hiteles nagykövetei. Érdemes megfontolnotok egy munkavállalói ajánlói rendszer kiépítését, ami a már meglévő és a hozzátok jelentkező kollégák számára is előnyöket kínál.

Bátorítsd kollégáidat, hogy ajánlják ismerőseiknek a munkahelyüket, cserébe nyugodtan jutalmazd őket bőkezűen.

5. Közösségi oldalak

A mai világban a közösségi oldalak (Facebook, Instagram, TikTok) megkerülhetetlen részét képezik az életünknek, így az álláshirdetéseknek is. Alapvető, hogy posztold a saját céges oldalakon az álláshirdetést, de még hatékonyabb lehet, ha a cég tevékenységéhez, vagy az adott feladatkörhöz létrejött Facebook-csoportokban is írsz a lehetőségről. 

Így a célközönségbe tartozó, az álláshirdetés szempontjából releváns csoporttagok is ajánlhatnak vagy jelentkezhetnek a hirdetésre, lerövidítve a jelentkezési útvonalat. Emellett nemcsak az aktív munkakeresők, de a munkakeresés szempontjából passzív célcsoport is megszólítható ezeken a felületeken.

Az egyik legkörülményesebb iparágban, IT-sokat toborozva is sikerült közösségi oldalakkal és álláshirdetésekkel szép számban releváns jelölteket biztosítanunk egyik ügyfelünknek. Az erről szerzett tapasztalatokat minden szellemi munkás álláshirdetésnél hasznosíthatod, ha megnézed esettanulmányunkat. Kattints ide, ha érdekel, hogyan hoztunk több mint 140 alkalmas jelöltet a Danubius Informatika hirdetéseire. Ne izgulj, nem fogunk elnavigálni ettől a cikktől.

6. Gyakornoki program: egyetemek és főiskolák

Amennyiben van lehetőségetek – emberi, képzési és anyagi erőforrásotok – egy szuper gyakornoki program kialakítására, ragadjátok meg a lehetőséget! Keressétek az együttműködést azokkal a felsőoktatási és más szakmai intézményekkel, ahol a számotokra fontos, jövőbeli szakembereket oktatják.

Hirdessétek meg a hallgatók között is a gyakornoki pozíciót, hiszen, ha a képzés elvégzése után kedvező fizetést és juttatási csomagot, fejlődő pályaívet kínáltok nekik, saját magatoknak neveltek ki lojális kollégákat.

7. Álláskereső portálok

Megkerülhetetlenek a különböző álláskereső portálokon való megjelenés is, hiszen vannak olyan szokások, amiktől nem tudunk szabadulni. Ezek az oldalak közvetlen kapcsolatot teremtenek az álláskeresők és a cégek között, így érdemes tesztelni, hogy mennyire működnek nektek ezek a csatornák is.

A különböző csatornák végigtesztelése és a megfelelő hangvétel megtalálása nem könnyű feladat. Ha mindezt valaki másra bíznád inkább, jó helyen jársz – ismerd meg, hogyan dolgozunk, és beszéljünk egy esetleges együttműködésről!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail

Toborozz eredményesebben
esettanulmányaink segítségével!

140+ minőségi jelentkező informatikai állásokra. Költséghatékony megoldás, elégedett ügyfél. 

Nem baj, ha nem fejlesztőket keresel, esettanulmányunk módszertanát akkor is hasznosnak találod majd.

10 alkalmas jelölt rekordidő alatt fizikai álláshirdetésre.

Alig pár sor infóból építkeztünk, két állás is betöltésre került.