Iskolaszövetkezeten keresztül dolgozni? Naná!

Többféle lehetőség közül választhatsz, ha diákként kezdenél el dolgozni. Korábbi cikkünkben ezt, és a fontos tudnivalókat szedtük össze. Munkát vállalhatsz munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatás keretében, vagy iskolaszövetkezeten keresztül is. Ha az utóbbit választod, számos előnnyel találkozhatsz. Fontos tudnod, hogy csak akkor lehetsz iskolaszövetkezeti tag, ha nappali rendszerű oktatás keretében tanulsz akár középfokú, akár felsőfokú képzésben. Fontos, hogy 18 alatt szülői beleegyezés is kelleni fog a belépéshez.

Na de: miért jó ez neked?

Ha iskolaszövetkezeten keresztül dolgozol, nem neked kell munkát keresned, hanem a szövetkezet kínál fel lehetőségeket neked. Gyakran ők tárgyalnak helyetted a megrendelővel a munka feltételeiről, időtartamáról, helyéről és a fizetésről is. Ez egyfajta védelmet is jelent számodra, mivel könnyebb egy szövetkezetnek előnyös feltételeket elérnie, mint neked egyedül. A fizetésedet is az iskolaszövetkezettől fogod kapni. Ők vigyáznak arra is, hogy a munkahelyeden, ahová dolgozni küldenek, minden rendben legyen a munkajogi szabályok betartása terén, és ezt ellenőrizhetik is.

A megállapodásról

Az iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzéshez tagsági megállapodást kell kötnöd. A tagság alapján tudnak a munkaadók számára kiközvetíteni téged.

Az iskolaszövetkezet és tagja közötti tagsági megállapodás tartalmazza:

  • a tag által vállalt feladatok körét,
  • a tagnak a szolgáltatás fogadójánál történő feladatteljesítése tartamára járó, az egyes feladatokhoz kapcsolódó díjazások legkisebb összegét,
  • és az iskolaszövetkezet és a tag kapcsolattartásának módját a feladatteljesítéssel nem járó időtartamra.

A személyes közreműködés külső szolgáltatás keretében történő teljesítése megkezdésének feltétele, hogy az iskolaszövetkezet és a tag írásban megállapodjanak a:

  • a szolgáltatás fogadójának személyében, (a szervezet, ahol dolgozni fogsz)
  • a teljesítendő konkrét feladatban, (hogy egészen pontosan mi lesz a munkád)
  • a tag díjazásának összegében és az összeg kifizetésének időpontjában, (a munkáért mikor és mekkora fizetést kapsz)
  • a feladat teljesítésének helyében, (hol kell dolgoznod),
  • és a feladat teljesítésének tartamában (milyen időtartamra szól a munkád).

Ez a megállapodás fogja tartalmazni a külső megrendelőnél végzett munkád részleteit. Ez lényegében olyan, mintha munkaszerződés lenne. A munkád alatt a munkaadód koordinál téged. Ha esetleg bármilyen problémád lenne a körülményekkel, azt bármikor jelezheted az iskolaszövetkezetednek is.

A munkáról

A munkába álláshoz egészségügyi munka-alkalmassági vélemény, meghatározott munkakörökben (például élelmiszerrel kapcsolatos munka) egészségügyi kiskönyv is szükséges. Munkavédelmi oktatást is kell kapnod, és ha szükséges, egyéni védőfelszerelést, védőruhát is (például védőcipőt, vagy védőkesztyűt).

Ha a feladatteljesítés ideje meghaladná a 6 órát, 20 perces pihenőidő, 9 óra felett további napi 25 perc szünet jár neked. Ha két egymást követő napon is dolgozol, a napi munka befejezése és a következő napi munka megkezdése között legalább 11 óra pihenőidőt kell biztosítaniuk neked.

Tizenhárom feladatteljesítéssel töltött nap után egy nap szabadság jár számodra.

Ha még 18 alatt vagy, érvényesek lesznek a Munka Törvénykönyve. fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályai is. Ennek megfelelően pihenő 4,5 órát meghaladó munkaidő esetén legalább 30 perc munkaközi szünet, 6 óra felett legalább 45 perc szünet jár neked. Ha két egymást követő napon dolgozol, legalább 12 óra pihenőidőt kell kapnod. Napi 8 óránál többet nem dolgozhatsz, és éjszakai munkát sem végezhetsz.

Beszéljünk a pénzről is!

Fizetésként legalább a minimálbért meg kell kapnod, ami bruttó havi 161.000 forint, ami bruttó 926 forintos órabért jelent. Ha a munkakörre középfokú végzettség vagy szakképesítés van előírva, legalább a garantált bérminimumot kell fizetniük neked, ami bruttó havi 210.600 forint, ami bruttó 1211 forintos órabér.

A fizetésedből csak személyi jövedelemadót kell fizetned, ez 15%. Nem kell viszont fizetned a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot, vagyis a bruttó fizetésed nagyobb részét kapod meg, mintha iskolaszövetkezeten kívül dolgoznál.

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail