Így dolgozhatsz a korhatár előtti ellátás mellett

2012 óta a korábbi korai öregségi nyugdíj helyett úgynevezett korhatár előtti ellátást kaphatsz, ha nyugdíj előtt állsz. Ennek megfelelően, ha korhatár előtti ellátásban részesülsz, nem minősülsz nyugdíjasnak.

A munkavégzés feltételei

Alapvetően ugyanolyan körülmények között végezhetsz munkát, mint ezelőtt, ám néhány részletre fontos odafigyelned. Vigyázz például arra, hogy egy esetleges új munkahelyen a felvételi adatlapon a „Nyugdíjas?” kérdésre „nem” legyen a válaszod.

Emellett a rád vonatkozó kereseti korlátozásokkal is tisztában kell lenned. A korhatár előtti ellátás mellett ugyanis évente csak a minimálbér tizennyolcszoros összegéig dolgozhatsz. Ez 2020-ban 2.898.000 forintot jelent. Itt a kereseted összege számít, a munkaidőd hossza nem. Azokat a jövedelmeket kell itt figyelembe venni, amelyek után nyugdíjjárulékot, 2020. júliusától társadalombiztosítási járulékot kell fizetned. Ha több helyen dolgozol, a jövedelmedet össze kell adnod.

Ha túlléped az éves keretösszeget, a következő hónap első napjától a korhatár előtti ellátás kifizetése év végéig szüneteltetésre kerül. Ha a túllépés decemberben következne be, a december havi ellátást vissza kell fizetned a nyugdíjfolyósító szerv részére. Ha pedig az év folyamán betöltöd a nyugdíjkorhatárodat, többé nem vonatkozik majd rád kereseti korlátozás.

A korlát túllépését írásos formában kell bejelentened a nyugdíjfolyósítónak. Ha ezt mégis elmulasztod, vagy a tizenöt napos bejelentési határidő után késve teszed meg, olyan ellátás is kifizetésre kerülhet részedre, amely már nem járna. Ezeket az összegeket vissza fogja veled fizettetni a nyugdíjfolyósító szerv.

Természetesen abban az esetben, ha jó fizetésed van, dönthetsz úgy, hogy inkább a keresetedet választod, a korhatár előtti ellátás szüneteltetésével. De ha a jól fizető munka az év során megszűnne, vagy például betegség miatt nem tudod folytatni, de a korhatár előtti ellátásod már szünetel, akkor az ellátásban csak a következő évtől részesülhetsz ismét.

Fizetés és munkaidő

A fizetésedből személyi jövedelem adót (15%) és társadalombiztosítási járulékot (18,5%) kell fizetned. Ennek fejében viszont betegség esetén táppénzt kaphatsz, üzemi baleset esetén baleseti táppénzt, és nyugdíjhoz beszámítandó szolgálati időt is szerezhetsz.

Ha betöltöd a nyugdíjkorhatárt, a korhatár előtti ellátásod öregségi nyugdíjjá alakul, és ha a korhatár előtti ellátás mellett legalább háromszázhatvanöt nap szolgálati időt szereztél munkaviszonyoddal, kérheted az ellátás újraszámítását. Ha ez az összeg magasabb lesz, mint a nyugdíjkorhatárig folyósított ellátás, a jövőben ezt fogod kapni.

Dolgozhatsz határozott idejű, vagy akár határozatlan idejű munkaviszonyban, döntésed szerint teljes, vagy részmunkaidőben. Megillet a betegszabadság, valamint fizetett alap- és pótszabadság is, valamint minden juttatás, kedvezmény, ami a munkaviszony miatt jár.

Hasznos tudnivalók

Mivel nem számítasz nyugdíjas munkavállalónak, ezért felmondási védelem alatt állsz. Ha munkáltatód felmondaná a határozatlan idejű munkaviszonyodat, azt csak indokolással teheti meg. Végkielégítés is jár, ha legalább három éve vagy a munkáltatónál, és a felmondásra nem a te hibádból kerülne sor. Ha életkorod alapján öt éven belül betöltöd a nyugdíjkorhatárodat, a végkielégítés emelt összegben jár. Az emelt összeg további egy, kettő, vagy három havi távolléti díjnak felel meg attól függően, hogy mióta vagy a munkáltatónál.

Előfordulhat, hogy a lejárat előtt akarod megszüntetni határidős munkaviszonyodat. Ha a közös megegyezést nem tudod elérni a munkaadódnál, a felmondást meg kell indokolnod. Az indok csak olyan ok lehet, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi, vagy az aránytalan sérelemmel járna a körülményeidhez képest.

Nyugdíj után

Ha jó az együttműködés munkaadóddal, és a korhatár előtti ellátás melletti munkát tovább folytatod nála a nyugdíjkorhatárod betöltése után is, megváltozik a helyzeted. Ekkortól nyugdíjas munkavállalónak számítasz. A határozatlan idejű munkaviszonyodat indokolás nélkül felmondhatja a munkaadód, és végkielégítés sem jár többé.

A fizetésedből viszont a nyugdíjad miatt már csak személyi jövedelemadót kell fizetned, társadalombiztosítást nem, így 18,5%-al nő a nettó fizetésed. Betegséged esetén viszont már csak betegszabadság jár, táppénz nem. Nyugdíj mellett korlátozás nélkül kereshetsz, megszűnik a korábbi, korhatár előtti ellátás miatti kereseti megkötés.

Tudj meg minden további szabályozást a nyugdíj utáni változásokról. Nézd meg a teljes cikkünket itt!

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail