Koronavírus: így tedd biztonságosabbá a munkádat

A koronavírus-óvintézkedések a Magyarországi munkahelyzetet is teljesen felforgatták. Az iskolák bezártak, a munkahelyek, ahol csak lehetőség van rá, folytatják a működést, a megfelelő óvintézkedések mellett. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan növelheted a saját biztonságodat a munkahelyeden, vagy épp otthon, a higiénia szabályait betartva.

Ne feledd: nagyon fontos a higiénia!

A legalapvetőbb és egyben legfontosabb teendőd a következő időszakban a kézmosás. Nagyon fontos, hogy gyakran, igényesen, a megfelelő minőségű szappannal / fertőtlenítővel moss kezet. Ezt ajánlott rendszeresen megtenni, alkalmanként legalább 20 másodpercig, különösen miután valami ismeretlen, bárki által megfogható felülettel érintkeztél.

Ha még nem lenne a munkahelyeden fertőtlenítő, javasoljuk, hogy jelezd a vezetőség számára, hogy ezzel is tovább ösztönözzék a munkahelyi higiénia betartását. Emellett javasoljuk, hogy minimalizáld a fizikai érintkezést a munkatársaiddal, ha például bevett dolog volt eddig kézfogással, két puszival köszönteni egymást, most inkább tekintsetek el az illemtől egy darabig – megéri! A cél az, hogy csak olyan kevés megbetegedés legyen az országban, amennyit az egészségügyi rendszerünk még el bír látni. Ha ennél többen betegszenek meg egy időben, az sajnos az olaszországihoz hasonló, tömeges halálozáshoz vezethet. 

Az irodán kívül is számít a higiénia..

Ha lehet, tartsd magadat távol a zsúfolt helyektől, legyen szó épp a kedvenc sarki cukrászdádról, vagy akár a reggel 8-as buszról, amit már évek óta használsz. Inkább keress alternatívákat. Akár egy kollégát, aki nem lakik túl messze tőled, és belefér neki, hogy odakanyarodjon érted reggelente, de az is segíthet, ha szakítasz a rutinnal, és a korábbi / későbbi, kevésbé teli járatot választod.

Hasonlóan hasznos lehet, ha a bevásárlás idejét is korábbra, vagy éppen későbbre tűzöd ki. A lényeg, hogy a lehető legkevesebb ember vegyen körül, amikor a kosárba pakolsz, ha pedig sorban állsz, tarts minél nagyobb távolságot az előtted állótól, és ha nem lenne magától értetődő, kérd ugyanezt attól is, aki utánad következik a sorban.

Lehet, hogy egyesek cikinek tartják, de legjobb lenne, ha kesztyűt és szájmaszkot is hordanál. Ezzel megelőzheted, hogy megfertőződj, vagy ha netán már korábban elkaptad a vírust, akkor a szájmaszk segít megakadályozni, hogy ne terjeszted tovább. Semmi sem nyújt persze 100%-os védelmet, de érdemes minimálisra csökkenteni az esélyt, a higiénia megtartása mellett! 

Figyelj a körülötted lévőkre!

Bár meglehet, hogy te pont azok közé tartozol, akikre nem jelent komolyabb veszélyt a koronavírus, mégis arra kérünk, légy nagyon óvatos. Ha rendszeresen érintkezel idősebbekkel, krónikus betegekkel, érdemes elgondolkodnod a találkozók halasztásán is. Ha a kedvenc nagymamád már hozzá van szokva ahhoz, hogy minden szerda délután meglátogatod, inkább vedd a fáradtságot, és magyarázd el neki a helyzetből fakadó kockázatokat, és váltsatok pár hétig telefonra.

Közben pedig, javasoljuk, hogy amennyiben köhögnöd, tüsszentened kellene, szádat ne a tenyereddel takard el, használd inkább a könyékhajlatodat. Egyszerűen higiénikusabb ez a megoldás, és jóval kisebb kockázatot jelentesz vele mindenki másra is. Ha pedig orrot fújnál, válj meg a használd zsebkendőtől a lehető leghamarabb. Ha nyitott szemetest használtok az irodában, akkor keress inkább más megoldást: az fokozottan veszélyes tud lenni, ha a kollégáid közelében gyűlnek a koszos zsepik.

Ne feledd: a szabályok betartása ebben a kritikus helyzetben nem elég! Ha azt látod, hogy az említett praktikákat valaki a közeledben nem tartaná be, a te felelősséged is, hogy rászólj, és megértesd vele a kockázatokat. Lehet, hogy egy pár percig te leszel a tudálékoskodó munkatárs, de ez egy kifizetődő áldozat.

Home office? Ha csak lehet, akkor IGEN!

Örömmel látjuk, hogy itthon is egyre több munkahely teszi lehetővé az otthonról történő munkavégzést. Ha esetleg nálatok is lenne rá lehetőség, de ez még nem történt volna meg, itt a remek alkalom, hogy jelezd a főnöködnek. Nemrég írtunk arról, hogy a munkáltatók hogyan tudják biztonságosabbá tenni a kollégáik számára a következő időszakot, ahol külön értekeztünk a home office-kérdés kapcsán is. Érdemes megosztanod a főnököddel is, hátha pont ennek köszönhetően jön el a változás: a cikk linkje.

Ha pedig már használjátok is a home office-t, akkor a következő tippek segíthetnek abban, hogy egyszerre tedd az otthoni munkavégzést hatékonyabbá és biztonságosabbá.

Így legyél még nagyobb biztonságban otthon

Hiába vagy a saját kis birodalmadban, a kézmosás ugyanúgy elengedhetetlen! Bár jóval kevesebb az érintkezési felületed a saját lakóhelyeden, azért a kézmosásról ne feledkezz meg!

Nem laksz egyedül? Semmi gond, beszéljétek át a teendőket a lakótársakkal, vagy családtagokkal! Tervezzétek be jó előre a takarítást is – egyáltalán nem baj, ha a közeljövőben gyakrabban tisztítjátok meg a szobákat! A szellőztetésről se feledkezzetek meg. Egyrészt segíti a hatékony munkavégzést is a friss levegő, másrészt a levegő mozgásával a veszély mértéke is csökken. Így maximalizálható otthon is a higiénia.

Ha pedig még nem tettétek meg, ruházzatok be közösen egy nagyobb csomag vitaminra, amit rendszeresen bevesztek, valamint a gyümölcsök / zöldségek arányát is növeljétek meg a bevásárláskor! (Csak fogyasztás előtt mossátok is meg őket alaposan, illetve távolítsátok el a gyümölcsök héját!)

A mobiltelefonodról se feledkezz meg: bizonyára sokat veszed a kezedbe az okostelefonodat, vagy épp teszed ki az asztalra, ha egy kávézóban jársz, és persze a váratlan telefonhívásokról se feledkezz meg, amiket a buszon kapaszkodás után fogadsz. A telefonodon is számos szennyeződés gyűlhet össze egy nap alatt, így azt ajánljuk, azt is rendszeresen tisztítsd meg.

Hogy hatékonyan dolgozz az irodán kívül is..

Elsőre talán szokatlan lesz otthonról dolgozni, amikor tudod, hogy senki se áll mögötted, hogy számon kérje rajtad a teendőket. Biztosan csábító lehet az az üveg bor is a hűtőszekrény alján, vagy a kedvenc YouTube-csatornád, amit most gond nélkül nézhetsz, mert senkit sem zavarsz vele.

Azt javasoljuk, hogy alakíts ki egy sarkot a lakásodon, amit kifejezetten a munkának szentelsz. Takarítsd ki jó alaposan, rendezd be úgy, hogy minden fontos eszközhöz kényelmesen hozzáférhess. Az sem árt, ha ez a lehető legközelebb van az ablakhoz, hogy minél több fényt kapj a munkádhoz, és ahogy azt már feljebb írtuk, a friss levegő is kifejezetten hasznos tud lenni.

Nem biztos, hogy azonnal bele fogsz rázódni a home office-ba, bizonyára időre lesz szükséged. Mindenesetre ezekkel a praktikákkal könnyebbé teheted a saját életedet (és a főnöködét is)! Ha a cég nem használna még megbeszéléseket támogató szoftvereket, javasoljuk, hogy elolvasd ezt a cikkünket, ahol kifejezetten az erre alkalmas lehetőségeket hasonlítottuk össze. Ha pedig további tippekre lenne szükséged, hogy hatékonyabbá tehesd a munkavégzést, érdemes lehet ezt az írásunkat is megnézned.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail