Hogyan dolgozhatsz megváltozott munkaképességű munkavállalóként?

Ha jelentős egészségromlással küzdesz, és ez az állapot tartósan fennáll, 2012 előttig rokkantsági nyugdíjat igényelhettél. Ezt követően viszont megváltozott munkaképességű személyek ellátását, azaz rehabilitációs ellátást, vagy rokkantsági ellátást kérvényezhetsz, ha rendelkezel a szükséges feltételekkel, köztük az előírt hosszúságú biztosítási idővel. Akkor minősülsz megváltozott munkaképességűnek, ha a rehabilitációs hatóság komplex minősítése szerint egészségi állapotod 60%-os vagy kisebb mértékű.

Megváltozott munkaképességűként keresel állást? A legjobb helyen jársz. Kattints ide a mytime.jobs-on elérhető ajánlatokért.

Munkavégzés

Ha egészségi állapotod engedi, korlátozott összegig vállalhatsz munkát a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának igénybe vétele mellett is. Tehát, ha a kereseti korlátot nem léped túl, a fizetésed mellett a rehabilitációs ellátást és a rokkantsági ellátást is folyósítani fogják.

Figyelem!

Megszüntetésre kerül azonban a rehabilitációs ellátás, vagy a rokkantsági ellátás, ha olyan munkát vállalsz, ahol a jövedelmed három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér (161.000 forint / hó)  150%-át. A kapott fizetésed összegét neked kell figyelned, és ha túllépnéd a határt, azt írásban be kell jelentened a folyósító szervnek.

Amikor munkaszerződést kötsz, erről feltétlenül beszélj a munkaadóddal. Fontos, hogy olyan munkára alkalmazzon, ahol a fizetésed nem lesz több, mint az ellátásod mellett elérhető összeg. Ha mégis túlléped a kereseti korlátot, az ellátásodat megszűntetik, ha pedig újra szükséged lenne a támogatásra, azt újfent igényelned kell majd.

Munkaviszony megváltozott munkaképességűként

Az ellátás melletti munkavégzés történhet határozott vagy határozatlan idejű munkaszerződéssel. Köthetsz teljes, vagyis napi nyolcórás, vagy részmunkaidős szerződést is.

Fontos viszont, hogy az orvosi alkalmassági véleménynél az egészségi állapotod alapján állapítja meg az orvos, hogy vállalhatsz-e teljes munkaidőt. Ha nem így döntene, akkor csak az általa meghatározott hosszúságú részmunkaidőre szerződhetsz.

Az éves szabadságodnál az alapszabadságon felül öt munkanap pótszabadság is járni fog az egészségi állapotod miatt. Ha lebetegednél, betegszabadság (teljes évben fennálló munkaviszony esetén évi tizenöt munkanap) is a rendelkezésedre áll.

A rehabilitációs és a rokkantsági ellátás különbségei

Ha rehabilitációs ellátás mellett dolgozol, és egészségi okból alkalmatlanná válnál a munkavégzésre, a munkaadódnak felmondás előtt meg kell kísérelnie az egészségi állapotodnak megfelelő munkakörbe történő áthelyezést.

Tudnod kell, hogy amennyiben rokkantsági ellátást kapsz, de munkát vállalsz mellette, a munkaviszonyban életkorodtól függetlenül nyugdíjasnak minősülsz. Ez azt is jelenti, hogy munkaadód a határozatlan idejű munkaviszonyodat előzetes indoklás nélkül felmondhatja, valamint végkielégítés sem jár majd. A felmondási idő természetesen megillet, és annak felére a munkavégzés alól is fel kell menteniük téged távolléti díj fizetésével.

Abban az esetben is megváltozott munkaképességű munkavállalónak minősülsz, ha sem rehabilitációs ellátást, sem rokkantsági ellátást nem veszel igénybe, de egészségi állapotodról van érvényes komplex minősítésed, mely szerint állapotod 60%-os vagy kisebb. Ez esetben is megillet a munkajogi kedvezmény, például az öt munkanap pótszabadság.   

Munkaadódat feltétlenül tájékoztatnod kell megváltozott munkaképességedről, és az ezt megállapító okiratot is be kell mutatnod neki. Erről másolatot is kell készítenie, mivel csak ezzel az igazolással igényelheti az utánad járó kedvezményeket.

Adókedvezmény

Ha egészségi állapotod miatt súlyosan fogyatékos személynek minősülsz az erről szóló házi orvosi, vagy szakorvosi igazolás alapján, továbbá, ha rokkantsági járadékban, vagy fogyatékossági támogatásban részesülsz, személyi kedvezményre vagy jogosult az általad fizetendő személyi jövedelemadóból.

A kedvezményre a rokkantsági járadék jogosít, ami nem azonos a rokkantsági ellátással, hanem 25 éves kor előtt bekövetkezett súlyos egészségromlás miatt állapítható meg, ha az egészségkárosodás legalább 70%-os.

Az adókedvezmény 2020-ban havi 8.050, éves szinten 96.600 forint.

A kedvezményt havonta is igénybe veheted a fizetésed mellett, vagy akár utólag, egy összegben is érvényesítheted az éves adóbevallásodban. A súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolást, illetve a rokkantsági járadékról vagy a fogyatékossági támogatásról szóló határozatot be kell mutatnod a kedvezmény igénylésekor.

Megváltozott munkaképességűként keresel állást? A legjobb helyen jársz. Kattints ide a mytime.jobs-on elérhető ajánlatokért.

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail