Ez a különbség a vállalati coach és a HR-es között

Bár más utat járnak be és az egyik a teljes szervezet, a másik pedig inkább az egyének fejlesztésére fókuszál, a HR-es és a vállalati coach munkájának eredménye ugyanaz: hatékonyabb munkavégzés és kiegyensúlyozott munkakörnyezet. 

Ez azonban természetesen egyáltalán nem jelenti azt, hogy a két munkakör is ugyanolyan lenne, igaz a laikusok gyakran összekeverik a kettőt. Éppen ezért, ebben a cikkben kifejtjük a lényeges különbségeket a HR-es és a vállalati coach között. 

De először is: mit jelent a HR? 

A HR rövidítés annyit jelent, hogy Human Resources, tehát emberi erőforrások. A vállalat ezen részlege felelős minden tevékenységért, ami az alkalmazottakkal kapcsolatos. A munkaerő toborzásától kezdve a megtartásukon át, az ideális munkakörnyezet megteremtéséig, az vállalati kultúra kialakításáig, a munkatársak karrierlehetőségéig és az employer barndingig, minden tevékenység a HR-re hárul. 

Továbbá a nyugodt munkakörnyezet megteremtéséért is felel: felügyeli az alkalmazottak egymáshoz való viszonyát, és közvetíti az érdekeiket a vezetőség számára – ezzel együtt a vezetők céljait is szem előtt tartják.

Legtöbbször a HR tevékenységét negatív sztereotípiák szokták övezni. Ennek oka, hogy hatáskörüknél fogva ez a részleg felelős a munkakörnyezet szabályozásáért. Ám valójában, ha a HR szabályozásokat hoz vagy elbocsátáshoz folyamodik, az nem ok nélkül történik: a legtöbb esetben a munkatársak és a vállalat közös érdekeit tartják szem előtt. 

És akkor nézzük, hogy mit jelent a coaching

A „coach” szó angolul edzőt jelent. Ez a hasonlóság nem véletlen, ugyanis az edzőhöz hasonlóan a coach is iránymutatást ad. Csupán annyi a különbség, hogy a coach nem a sportban nyújt segítséget, hanem bizonyos célok elérésében. 

Ezek a célok legtöbbször karrierhez kapcsolódnak, de párkapcsolati vagy teljesen hétköznapi célkitűzések elérésében is segíthet nekünk egy-egy jól felkészült coach. Hasonló munkakört tölt be, mint egy pszichológus, csak nem a múltra fókuszál, hanem a jelenlegi nehézségek leküzdésére. 

Vannak olyan coachok, akik magánszemélyekkel dolgoznak együtt és vannak, akik menedzserekkel vagy vezető beosztásban lévőkkel. Utóbbi esetében segédkeznek meghozni olyan döntéseket, ami előre mozdítja a vállalat életét is. 

A kettő ugyanis összefügg: ha a vezető jobban teljesít, akkor a beosztottaknak is jobb körülményeket tud biztosítani. Emiatt a coachingot sokan keverik a HR-rel, hiszen mindkét munka eredménye ugyanabba az irányba mutat: hatékonyabbá teszi a munkafolyamatokat.

De mi is különbség a két munkakör között?

Míg a HR inkább a teljes szervezet és folyamatainak fejlesztésére – azon belül is a beosztottak és a vezetőség zökkenőmentes együttműködésére koncentrál –, addig a coach a munkatársak és a vezetőség munkahelyi, illetve személyes fejlődését is szem előtt tartja.  

Emiatt egyébként gyakran egészen más módszereket és megközelítéseket alkalmaznak, hiszen más szempontokat szem előtt tartva kell elérniük a kitűzött célokat. Ennek ellenére, vállalati színtéren a HR-t és a coachingot is igénybe veszik, akár egymást kiegészítve is. 

Mikor segíthet egy vállalati coach? 

Több ok miatt alkalmazhat egy vállalat coachot. Legtöbbször azért veszik igénybe a szakember szolgáltatásait, mert olyan független szakembert keresnek, akinek külső szemlélőként nem befolyásolják az ítélőképességét a vállalaton belüli érdekek. Egy coachnak csak egyetlen érdeke van: hogy fejlődést érjen el. 

Ám tévedés azt hinni, hogy a vállalati coach végzi el a vezető munkáját. Valójában csak iránymutatást ad, és rávezeti az ügyfelet a problémák megoldásra. Végül is, a vezetők nem hiába kerültek vállalatok élére: a döntéseket nekik kell meghozniuk. 

Legtöbbször tudják, hogyan kell megoldani egy nehézséget – ugyanis a tudás ott van a fejükben. Csupán szükségük van egy elfogulatlan személyre, aki a különböző érdekektől vezérelt káosz közepette a felszínre tudja hozni a megoldást. 

Neked mi a tapasztalatod a vállalati coachokkal?

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail