Hasznos tudnivalók a minimálbérről és a garantált bérminimumról 2021-ben

A kötelező legkisebb munkabér, azaz a minimálbér és a garantált bérminimum aktuális összege fontos adat mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára. A munkajogi szabályok kötelezően előírják, hogy teljes (napi nyolcórás) munkaidő esetén legalább a kötelező legkisebb munkabért, ha pedig a munkakörre legalább középfokú végzettség, vagy szakképzettség van előírva, legalább a garantált bérminimumot meg kell adnia alapbérként a munkáltatónak.

Akár a munkáltatói, akár a munkavállalói oldal bérkötelezettségei foglalkoztatnak, jó hírünk van a számodra. Saját bérkalkulátorunk segít, hogy pontosan átlásd a költségeket. Kattints ide, és már végezzük is a számításokat helyetted!

Ha a munkához bérpótlék is jár, a pótlék ennek az alapbérnek pótlék fajtánként meghatározott százaléka lesz. Részmunkaidő esetén a minimálbér, illetve a garantált bérminimum legalább időarányos része jár. Hogy mennyire vagy versenyképes a munkaerőpiacon, az nagymértékben függ attól is, hogy csak a kötelező összegű munkabért fizeted-e, vagy tudsz a minimálbérnél, garantált bérminimumnál magasabb bért biztosítani. A kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét évente felül kell vizsgálni, és az aktuális összeget jogszabályban kell meghatározni.

A minimálbér változásai 2021-ben

Ez 2021-ben is megtörtént, az erről szóló 20/2021. (I. 28.) Korm. rendelet szerint 2021. február 1-jétől a kötelező legkisebb munkabér 167.400 forint havonta, a garantált bérminimum összege 219.000 forint havonta. Az összegek heti-, napi- és órabér szerinti bontásban is szerepelnek.

A minimálbér 2021. február 1-jétől 167.400 forint havonta, 38.490 forint hetente, 7.700 forint naponta, azaz 963 forint óránként.

A garantált bérminimum 2021. február 1-jétől 219.000 forint havonta, 50.350 forint hetente, 10.070 forint naponta, azaz 1.259 forint óránként.   

Az érvényes minimálbér, illetve a garantált bérminimum nem csak azt jelenti számodra, hogy a fizetéseket ennek megfelelően rendezned kell, hanem sok más kötelezettségre is hatással van, illetve meghatározza egyes társadalombiztosítási ellátások nagyságrendjét.

Mindig nagyon kell figyelni arra, hogy az egyes esetekben mikori minimálbérről, vagy garantált bérminimumról rendelkezik a jogszabály. Ez nem mindig azonos időpont. Előfordul, hogy a tárgyév első napján érvényes összeg, más esetekben például a tárgyhó első napján, vagy a jogosultság kezdetekor érvényes összeg van meghatározva.

2021 ritka év ebből a szempontból. A minimálbér és a garantált bérminimum összege nem január 1-jétől, hanem február 1-jétől változott, és év közben további változás, emelkedés várható.

Néhány példa a kezdő időpontokra

A szociális hozzájárulási adónál (Szocho) figyelembe vehető kedvezményeknél: a munkáltatót a szociális hozzájárulási adó (15,5%) megfizetésénél többféle kedvezmény is megilletheti (például megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása, szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak utáni kedvezmény).  Az adókedvezménynél az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegét kell figyelembe venni.

2021. január 1-én ez az összeg még 161.000 forint volt.

A járulékfizetési alsó határnál: amelynél a munkaviszonyban foglalkoztatottak után legalább a minimálbér harminc százaléka után kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot, a szociális hozzájárulási adót, és a szakképzési hozzájárulást, a tárgyhó első napján érvényes minimálbért kell figyelembe venni.

Azaz február 1-jétől már a 167.400 forintos minimálbér harminc százaléka, 50.220 forint lesz a járulékfizetési alsó határ.

További tudnivalók

A rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettségnél a tárgyév első napján érvényes minimálbér kilencszeres összegét kell befizetnie a megváltozott munkaképességű személyek előírt létszámkeretéből hiányzó személyek után a munkáltatónak, tehát ebben az évben még a 161.000 forintos minimálbérrel kell számítani a hozzájárulás összegét. (Rehabilitációs hozzájárulást annak a huszonöt főnél több munkavállalót foglalkoztató munkáltatónak kell fizetnie, akinél a megváltozott munkaképességű munkavállalók létszáma nem éri el a létszám öt százalékát.)

A megbízási szerződés alapján foglalkoztatottak akkor lesznek biztosítottak (vagyis akkor kell bejelenteni őket, és fizetni velük kapcsolatban a társadalombiztosítást), ha a tárgyhavi járulékalapot képező jövedelmük eléri a tárgyhó első napján érvényes minimálbér harminc százalékát, illetve naptári napokra annak harmincad részét.

2021. februárjától tehát már az új minimálbér, a 167.400 forint harminc százaléka, 50.220 forint lesz ez az összeg, illetve annak naptári napra eső harmincad része, azaz 1.674 forint.

Hatások az ellátásokra

A társadalombiztosítási ellátásoknál is számít az érvényes minimálbér, esetenként a garantált bérminimum összege. 

A táppénz ellátásnál például a táppénz napi összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét.

A gyermekgondozási díj összege nem haladhatja meg havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének hetven százalékát. Ha a minimálbér összege emelkedik, – mint ahogy ebben az évben is – ezeknek a gyermekgondozási díjaknak az összegét is fel kell emelni az minimálbér összeg kétszeresének hetven százalékára.

2021 folyamán a minimálbér további emelésére kerülhet sor, ha év közben csökkenne a szociális hozzájárulási adó mértéke két százalékkal. Cikkünket ennek megfelelően folyamatosan frissítjük.

A mytime.jobs akciót hirdet március végéig! Nyitási ajánlatunk keretén belül ingyen hirdethetsz állásokat. Oldalunkon több tízezer regisztrált jelentkező vár már a megfelelő ajánlatra! Tudj meg többet a kezdeményezésről ide kattintva, vagy hirdesd meg nyitott pozícióitokat itt.

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail