Ha megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatsz

Ha a munkavállaló egészségi állapota tartósan, jelentős mértékben megromlik, a munkavégzési lehetőségei is megváltoznak. Szerencsére ebben a helyzetben is van mód arra, hogy az állapot függvényében munkát vállalhasson az érintett. Ez számodra is előnyös az adókedvezmények miatt, és a megváltozott munkaképességű munkavállalónak is, aki nemcsak keresethez jut így, hanem hasznos tevékenységet is folytathat.

Megváltozott munkaképességű személy

Korábban rokkantnak minősültek, rokkantsági nyugdíjat kaphattak a jelentős egészségromlással küzdő személyek. 2012 óta ennek az ellátásnak a helyébe lépett a megváltozott munkaképességű személyek ellátása, ami annak adható, akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60%-os vagy kisebb mértékű, és az ellátás egyéb feltételeinek is megfelel.

Ha a megváltozott munkaképességű személy rehabilitálható, azaz visszavezethető a munkaerőpiacra, rehabilitációs ellátást kaphat. Ha nem rehabilitálható, vagy rehabilitálható, de idősebb, mert az ellátás iránti kérelem benyújtásának, vagy a felülvizsgálat időpontjában az öregségi nyugdíj korhatár betöltéséig hátralévő időtartam nem haladja meg az 5 évet, rokkantsági ellátást kaphat.

Munkavégzés

Mind a rehabilitációs ellátás, mind a rokkantsági ellátás mellett vállalható munka. Jó hír, hogy 2021. január 1-jétől megszűnt  a rehabilitációs ellátás, és a rokkantsági ellátás melletti munkavégzésre vonatkozó kereseti korlátozás. 2021. előtt a rehabilitációs és a rokkantsági ellátást is meg kellett szüntetni, ha a megváltozott munkaképességű személy keresőtevékenységet folytatott az ellátás mellett, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladta a minimálbér 150%-át. 

Ma már sem munkaidő, sem jövedelem korlátozás nincs a megváltozott munkaképességű személyek munkavégzésénél, annyit dolgozhatnak, amennyit az egészségi állapotuk megenged. Nincs tehát akadálya annak sem, hogy az eddigi részmunkaidős foglalkoztatásuknál megemeld az óraszámot (és a fizetést is) akár 8 órás munkaidőre, ha ez számukra is teljesíthető.  Leggyakrabban határozott időre szóló munkaszerződés kötése történik, és próbaidő alkalmazása is lehetséges.

Munkajogi helyzet

A megváltozott munkaképességű munkavállaló egészségi állapotára tekintettel évi 5 munkanap pótszabadságra jogosult. Betegszabadság az általános szabályok szerint jár. A munkaviszonyban eltérés van a rehabilitációs ellátásban részesülő és a rokkantsági ellátásban részesülő munkavállaló helyzete között.

A rehabilitációs ellátás mellett dolgozó munkavállaló nem minősül nyugdíjasnak, az általános szabályok szerint, tehát indokolással mondhat fel neki a munkáltató, és végkielégítésre is jogosult lehet. Sőt, ha egészségi okkal összefüggő alkalmatlanság lenne a felmondás indoka, csak akkor szüntethető meg a munkaviszonya, ha a munkavállaló eredeti munkakörében nem foglalkoztatható tovább, és a munkáltató nem tud számára egészségi állapotának megfelelő munkakört felajánlani, vagy azt a munkavállaló alapos indok nélkül nem fogadja el.

A rokkantsági ellátás mellett dolgozó munkavállaló viszont életkorától függetlenül munkajogi szempontból nyugdíjasnak minősül. Határozatlan idejű munkaviszonyát indokolás nélkül is felmondhatod, továbbá végkielégítést sem kell fizetned neki.

Kedvezmények megváltozott munkaképességű alkalmazottak után

Kétféle kedvezményt is igényelhetsz, amennyiben megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatsz. A kedvezmény azon munkavállalók után jár, akik rehabilitációs ellátásban vagy rokkantsági ellátásban részesülnek, vagy nem veszik igénybe ezeket az ellátásokat, de megváltozott munkaképességükről érvényes komplex minősítéssel rendelkeznek.

1. Adókedvezmény

Ezt a kedvezményt a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésénél érvényesítheted. A megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása esetén legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér kétszereséig mentesülsz a szociális hozzájárulási adó (15,5%) és a szakképzési hozzájárulás (1,5%) megfizetése alól. (2021. január 1-jén a minimálbér még 161.000 forint volt.)

A megváltozott munkaképességet komplex minősítésről szóló érvényes dokumentummal, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának folyósítását igazoló határozattal kell igazolnod. Mindkettőt a munkavállalótól tudod beszerezni. Ha a jogosultság megszűnik, a munkavállaló az erről szóló határozat átvételétől számított öt munkanapon belül köteles tájékoztatni téged.

2. Rehabilitációs hozzájárulási kedvezmény / mentesülés

Az általad fizetendő rehabilitációs hozzájárulásnál is kedvezményt, sőt mentesülést kaphatsz, ha megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmazol. Rehabilitációs hozzájárulást akkor vagy köteles fizetni, ha 25 főnél több embert foglalkoztatsz, de a megváltozott munkaképességű alkalmazottaid száma nem éri el a létszám 5%-át.

2021. január 1-jétől a rehabilitációs hozzájárulás összegének kiszámításánál bővült a megváltozott munkaképességűként figyelembe vehető munkavállalók köre a sajátos nevelési igényű gyermeknek minősülő fiatallal, aki utoljára a 23. életévének betöltése szerinti naptári évben vehető itt figyelembe, illetve a felsőoktatási intézményben fogyatékossággal élőnek minősülő hallgatóval, szintén eddig az életkorig. Ettől az évtől beszámítandó ebbe a létszámba a rehabilitációs mentori feladatokat ellátó munkavállaló is, ha legalább négyórás munkaidőben van alkalmazva.

A rehabilitációs hozzájárulás éves összege a kötelező foglalkoztatási szintből (a létszám 5%-a) hiányzó létszám és a rehabilitációs hozzájárulás (a tárgyév első napján érvényes minimálbér kilencszerese) szorzata. (2021-ben is marad az összeg 1.449.000 Ft / fő / év, mert január 1-jén még nem változott a 161.000 forintos minimálbér.)

Vagyis, ha a létszám öt százalékát megváltozott munkaképességű munkavállalóval töltöd be, teljes egészében mentesülsz a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség alól. Ha viszont a létszám 5%-ánál kevesebb ilyen munkavállalót alkalmazol, nem mentesülsz, de csökken a befizetési kötelezettséged.

A kedvezményhez az a megváltozott munkaképességű munkavállaló vehető figyelembe, aki legalább napi négyórás munkaidőben van foglalkoztatva. A kedvezménnyel kapcsolatos részletes szabályokat a 2011. évi CXCI. törvényben találod. Ha akkreditált munkáltatóként foglalkoztatsz megváltozott munkaképességű személyeket, további kedvezményekben részesülhetsz.

A mytime.jobs végre megnyitotta kapuit! Nyitási akciónk keretén belül ingyen hirdethetsz állásokat. Oldalunkon több tízezer regisztrált jelentkező vár már a megfelelő ajánlatra! Tudj meg többet a kezdeményezésről ide kattintva, vagy hirdesd meg nyitott pozícióitokat itt.

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail